BRYNZARNIA I EKO-HOTEL „KUBA-DALEKO”

Brynzarnia i eko-hotel „Kuba-Daleko” jest rozmieszczony na terytorium Dunajskigo biosfernego rezerwatu, obok zdrojowej strefy wsi Nadmorskiej, niedaleko od miasteczka Wyłkowa na kanałach w delcie Dunaju. Kompleks jest częścią kultury wielonarodowej Besarabii, z jej miłością do przyrody i umiejętnością rozkoszować się życiem z wszystkimi jego darami – słońcem, czystym powietrzem, obcowaniem z naszymi braćmi młodszymi i, zwyczajnie, smacznym pokarmem.
Brynzarnia ma własną kozią fermę, gdzie wyrabiają jakościową bryndzę. Tu są stworzone lepsze warunki dla produkcji jakościowego koziego sera, tradycyjnego dla tej miejscowości, i odpoczynku w ekologiczny czystym miejscu. Kóz utrzymują na wolnym wypasie obok ochronnych terytoriów z czystym powietrzem i gruntami bez chemikaliów.
Bryndza jest produktem, który jednoczy krajowców. Ona jest bardzo pożyteczna: w jej składzie dużo kalcjum i fosforu, lekkostrawnego białka i witamin, przy czym jej kaloryczność składa zaledwie 260 kkal. Gospodarze stale z nią eksperymentują – mieszają z trawami, wymaczają w winie. Każdorazowo wychodzi dobry produkt, przecież główne w bryndzy – nie dodatkowe domieszki, a jakościowe mleko w podstawie. Degustacje odbywają się w domu-muzeum lipowańskiego (staryobrzędowego) bytu. Turystów czeka niewielki ekskurs do historii Besarabii, opowieść o gospodarstwie i wycieczka po bryndzarnie. Po degustacji goście mogą nabyć miejscową produkcję i pamiątki.
Kuchnia zakładu jest smaczna i rozmaita tak samo jak i narodowy skład kraju : w Besarabii mieszkają więcej 100 różnych narodowości. Gospodarze bryndzarni członkowie światowego ruchu slow food („powolny pokarm”), który zachęca rozwój regionalnych kuchni, użycie lokalnej żywności ekologicznej, a główne – stosunek do pokarmu jak do rytuału, kiedy za stołem zbiera się cała rodzina i wszystkie istotne sprawy omawiają się za obiadem.
Dla degustacji proponuje się :
– bryndza: młoda, wytrzymana, w winie, marynowana;
– natka;
– kanapka z pieczonym pieprzem, suszoną bryndzą i przyprawami;
– kanapka sezonowa z owocami czy jarzynami i przyprawami na podstawie bryndzy;
– gwint: kozi sudżuk z besarabskimi przyprawami;
– kozie / krowie mleko: 0,5 szklanki;
– wino „Nowak”, 100 ml;
– destylaty: 3-4 rodzaje po 15 ml
Degustacja trwa jedną godzinę. Shopping po degustacji – 30 minut.