

Brynzarnia ma własną kozią fermę, gdzie wyrabiają jakościową bryndzę. Tu są stworzone lepsze warunki dla produkcji jakościowego koziego sera, tradycyjnego dla tej miejscowości, i odpoczynku w ekologiczny czystym miejscu. Kóz utrzymują na wolnym wypasie obok ochronnych terytoriów z czystym powietrzem i gruntami bez chemikaliów.
Bryndza jest produktem, który jednoczy krajowców. Ona jest bardzo pożyteczna: w jej składzie dużo kalcjum i fosforu, lekkostrawnego białka i witamin, przy czym jej kaloryczność składa zaledwie 260 kkal. Gospodarze stale z nią eksperymentują – mieszają z trawami, wymaczają w winie. Każdorazowo

Kuchnia zakładu jest smaczna i rozmaita tak samo jak i narodowy skład kraju : w Besarabii mieszkają więcej 100 różnych narodowości. Gospodarze bryndzarni członkowie światowego ruchu slow food („powolny pokarm”), który zachęca rozwój regionalnych kuchni, użycie lokalnej żywności ekologicznej, a główne – stosunek do pokarmu jak do rytuału, kiedy za stołem zbiera się cała rodzina i wszystkie istotne sprawy omawiają się za obiadem.
Dla degustacji proponuje się :
– bryndza: młoda, wytrzymana, w winie, marynowana;
– natka;
– kanapka z pieczonym pieprzem, suszoną bryndzą i przyprawami;
– kanapka sezonowa z owocami czy jarzynami i przyprawami na podstawie bryndzy;
– gwint: kozi sudżuk z besarabskimi przyprawami;
– kozie / krowie mleko: 0,5 szklanki;
– wino „Nowak”, 100 ml;
– destylaty: 3-4 rodzaje po 15 ml
Degustacja trwa jedną godzinę. Shopping po degustacji – 30 minut.
