HOJNA OKOLICA. RODZINNA SEROWARNIA

Serowarnia „Hojna okolica” – ta malutka eksperymentalna rodzinna produkcja ze współczesnym sprzętem i własną twarogową sutereną. Przedsiębiorstwo zajmuje się wyrobem tradycyjnych i autorskich serów, wyrobów mleczarskich. Serowarnia rozmieszcza się w unikalnym miejscu – koło podstawy jednego ze znanych Trajanowych wałów we wsi Tytoń na okolicy Bołgrada. W ramach projektu „Droga wina i smaku Ukraińskiej Besarabii” założyciele przedsiębiorstwa Galina i Piotr Kurdowe mają na celu zachowanie i popularyzuje tradycyjnych besarabskich serów, wznowienie zapomnianych przepisów.
Na serowarnie przeprowadzają wycieczki z odwiedzaniem produkcyjnych cechów i piwnicznych pomieszczeni, gdzie w chłodzie dojrzewają sery. Gościom demonstrują produkcyjny proces serowarstwa, podczas którego wszystkie operacje przeprowadzają ręcznie. Po wycieczce gościom mogą zaproponować degustację gotowej produkcji i mistrz klasy po produkcji tradycyjnego sera.
Degustacja tradycyjnych i autorskich serów 8-10 rodzajów (asortyment zmienia się zależnie od pory roku).
Degustacyjny set:
– Do 10 rodzajów sera – 6 gatunków sera i 3-4 gatunków miękkiego sera;
– owoce, susze, orzechy i miód (dla każdego rodzaju sera proponujemy spróbować z którym owocem czy miodem on jednoczy się);
– kielich miejscowego wina, woda.
Trwanie degustacji 2 godziny.
Przeprowadzamy mistrz klasy „Bryndza Besarabska”. Turyści biorą udział w gwincie skrzepu, formują bryndzę do form i po degustacji serów oni degustują gotową bryndzę czy zabierają jej z sobą. Mistrz klasa z degustacją i wycieczką zajmuje 3 godziny.