MECHANA „BAŁKAŃSKI JASTIJA”

Rodzinna produkcja mięsnych przysmaków „Bałkański jastija” w Bołgradzie — to mini cech, który zapewnia wszystkie etapy produkcji surowo suszonych kiełbas i mięsnych przysmaków z surowca naturalnego. Przedsiębiorstwo założone Besarabską rodziną Sergiusza i Natalii Rusiewych. Produkcja wytwarza się za dawnymi bałkańskimi przepisami z wykorzystaniem lokalnego surowca miejscowych ras zwierząt i gatunków przypraw, wychowanych samodzielnie.
Oprócz produkcyjnych pomieszczeń, enogastronomyczna turystyczna lokacja ma firmowy sklep gotowej produkcji i degustacyjną salę, opracowaną w stylu tradycyjnej bułgarskiej mechany (narodowej restauracji). Mechana „Bałkański jastija” ma muzealną ekspozycję na etnograficzną tematykę: autentyczne ubrania besarabskich i trakijskich Bułgarów, dywany pracy ręcznej, stare meble, różne pojemności dla napojów, wśród których bardziej 400 karafek dla wina i rakii.
Podczas wycieczek właściciel przedsiębiorstwa Sergiusz Rusiev opowiada o historie stworzenia przedsiębiorstwa, poszukiwanie autentycznych przepisów produkcji i przygotowywania tradycyjnych bułgarskich potraw, o etapach produkcji i surowcu, wykorzystywanych w procesie. Podczas odwiedzania, pod kierunkiem technologa, można wziąć udział w wyrobie kiełbas. Wycieczka kończy się degustacją lepszych wzorców gotowej produkcji. Zwiedzający mają możliwość sfotografować się w narodowej odzieży. Dla grup od 5 osób przeprowadzają mistrz-klasy po przygotowywaniu tradycyjnych bałkańskich potraw z pochodem na Białogródski rynek, gdzie można kupić u miejscowych babć sezonowe jarzyny i przyprawy. Degustacje przeprowadzają w „mechanie” – degustacyjnej sali w tradycyjnym stylu, z dużą ilością prastarych przedmiotów bytu Bułgarów.
Na degustacjach przedstawione:
– sudżuk, wieprzowina surowo suszona;
– sudżuk, wieprzowina/wołowina surowo suszona;
– sudżuk, wołowina surowo suszona;
– suszenica, wieprzowina surowo suszona;
– suszenica, wieprzowina/wołowina surowo suszona;
– suszenica, wołowina surowo suszona;
– pastorma suszona;
– karnak;
– przyprawy (czubrica, sól szariena, mirundija, pieprz);
– likiery domowej produkcji;
– kielich wina, woda, domowy kwas (uzwar, kompot).
Degustacja trwa 60 minut.
Wycieczka włącza przegląd etnograficznej ekspozycji, a także znajomość z produkcją, gdzie można zobaczyć współczesny sprzęt, celę suszenia kiełbas i cech przechowywania gotowej produkcji. Wycieczka wchodzi do kosztu degustacji.