VINARIA. WINIONA PIWNICA. KRAFTOWE WINA

Winiona piwnica « Vinaria » rozmieszczona w starej części miasta Izmaił i proponuje miejscowe biesarabskie wino i organiczne uksusy z własnej niedużej rodzinnej wytwórni win, a także tradycyjną biessarabskię kuchnię.
Zakład jest założony w 2017 roku w starym biesarabskim domu obok z Izmailskim muzeum historycznym i święcie-Pokrowskim kościołem katedralnym, w 3 km od Izmailskiej twierdzy. Tu harmonicznie spletli się stary styl piwnicy, wintażny wystrój architektoniczny, artystyczne kucie i autorskie meble.
Zakład proponuje wyjątkowo suchi wina zachodnioeuropejskich gatunków, a także autorskie piołunowe wino po przepisie miejscowych etnicznych Bułgarów. Wina są zrobione ręcznie po klasycznych technologiach na współczesnym włoskim sprzęcie.
Pod zamówienie dla turystycznych grup proponują się kompleksowe obiady-degustacje tradycyjnych besarabskich potraw.
Dla degustacji proponuje się :
– 3 pozycja białych i 3 pozycja czerwiennych win po 30 ml + 1 kielich (150 ml) upatrzonego sobie wina;
– 50 g lokalnego sera (besarabska bryndza, owcza, jest krowia)
– 50 g kawarmy (besarabska zimna potrawa z baraniny);
– chleb na winnych drożdżach.
Degustacji idą z 1:30 do 1:40 godziny. Przeprowadza się krótka wycieczka winioną piwnicą. W czas degustacji dzieciom proponują winogronowy sok własnej produkcji.