GASTRONOMICZNE TRADYCJE BOŁGRADA

Jednodniowy tur w Budżak „Gastronomiczne tradycje Bołgrada” (z odwiedzaniem mechany „Bałkański Jastija” i serowarni „Hojna Okolica”)

DLA GRUP OD 10 OSÓB

Założony bułgarskimi przesiedleńcami, Bołgrad – jedna z pereł Besarabii, co zachowało swoje dawne gastronomiczne i winiarskie tradycje. Państwo poczują besarabską gościnność, odwiedziwszy jedyną w naszym regionie rodzinną produkcję mięsnych delicji „Bałkański Jastija” i serowarnię „Hojna Okolica” z degustacją kraft’owych serów po autorskich i tradycyjnych przepisach.
07:00 – Zbiór grupy. Wyjazd z Odessy na komfortowym autobusie. Techniczne międzylądowanie w Tatarbunarach.
11:00 – Przyjazd na serowarnię „Hojna Okolica”. Step Budżaka z jej czystym powietrzem i różnotrwą dobroczynnie wpływa na smak miejscowego mleka i sera, a sama serowarnia znajduje się w unikalnym miejscu – koło początku jednego z najznanych Trojanowych wałów we wsi Tytoń. DOKŁADNIEJ TU
Na wycieczce zwiedzający będą przebywali w produkcyjnych cechach i piwnicznych pomieszczeniach, gdzie w chłodzie dojrzewają sery. Gościom pokażą produkcyjny proces serowarstwa, podczas którego wszystkie operacje przeprowadzają ręcznie. Po wycieczce na zwiedzających czeka degustacja 8-10 rodzajów tradycyjnych i autorskich besarabskich serów.
13:00 – Przyjazd do Bołgradu. Krótka wycieczka po centrum Bołgradu z odwiedzaniem parku im. Puszkina.
14:00 – Przyjście do mechany „Bałkański Jastija”. Podczas wycieczki po produkcji, którą prowadzi sam założyciel, – Sergiusz Rusiew, goście poznają procesem stworzenia mięsnych delicji, wezmą udział w jednym z etapów. Na Państwo czeka ciekawą i poznawczą opowieść, degustacja 8-10 rodzajów wilgotno suszonych produktów z winem, zrobionych po bałkańskich prastarych przepisach, degustacja przypraw i domowych likierów. DOKŁADNIEJ TU
Na terytorium jest zagospodarowana foto-zona, gdzie można sfotografować się w narodowej odzieży.
Po degustacji, na gości czeka prawdziwy bułgarski stół świąteczny – obiad z tradycyjnych potraw: kurban-kjufte, mięsiwa, przygotowane w obecności gości na skarie (grillu), bryndza owcza, lutienica (adżyka) własnego przygotowywania, tradycyjne bułgarskie domowe pieczywo od razu z pieca, wino, kwas czy uzwar. Podczas obiadu można dowiedzieć się o tradycyjnych bułgarskich potrawach, a także o właściwościach bułgarskiej kuchni.
17:00 – Odjazd do Odessy
21:00 – Przyjście do Odessy.

CENA – od 1500 UAH* (przykładnie 204 PLN) z osoby (cena netto)

*Cena zależy od ilości osób w grupie, cen na usługi kontrahentów i pochodzi w każdym konkretnym wypadku oddzielnie
Cena zawiera: ruch komfortowym transportem, wycieczka z degustacją „Hojna Okolica”, wycieczka po Bołgradu, wycieczka z degustacją w „Bałkański Jastija”, obiad, towarzyszenie na jązyku polskim, ubezpieczenie..
Cena nie zawiera: transport w/z Odessy, pamiątki, usługi polskiego organizatora wyjazdów turystycznych.