PIĘCIODNIOWY TUR PO DRODZE WINA I SMAKU UKRAIŃSKIEJ BESSARABII

DLA GRUP OD 7 OSÓB

„Drogami wina i smaku” – to est znajomość z kulturą jednego z lepszych winorobnich i gastronomicznych regionów Ukrainy. Ukraińska Bessarabia – jakościowe ukraińskie wina i lokalna produkcja po miejscowych tradycyjnych przepisach, unikalne pejzaże i malownicza przyroda Dunaju, samoistna bessarabska kuchnia i duchowe przyjęcie.

Program tury:

Dzień 1
Spotkanie grupy przedstawicielami firmy, rozmieszczenie w komfortowym transporcie;
Przeglądowa wycieczka po Odessie (transportowo-piesza) z degustacją i prezentacją lokalnych win i produkcji Odeskiego regionu z projektu „Drogami wina i smaku”.
Zakwaterowanie w hotelu („3+”, 2- i 3-miejscowe rozmieszczenie). Wolny czas
Dzień 2
Wykwaterowanie z hotelu. Wyjazd z Odessy do Bołgradu.
Przystanek w Tatarbunarach i lekkie śniadanie w restauracji miejscowej bułgarskiej kuchni „Sauvignon”.
Przenosiny do Bołgradu
Odwiedzanie rodzinnej serowarni „Hojna Okolica”, wycieczka z odwiedzaniem produkcyjnych cechów i piwnicznych pomieszczeni, gdzie w chłodzie dojrzewają sery. Gościom pokażą produkcyjny proces serowarstwa, podczas którego wszystkie operacje przeprowadzają ręcznie. Po wycieczce – degustacja 8-10 rodzajów tradycyjnych i autorskich bessarabskich serów (asortyment zmienia się zależnie od pory roku). DOKŁADNIEJ TU
Przenosiny do „Villa Tinta”. Jaskrawym początkiem wizyty stanie się degustacja igrzystego Tintarella na dachu winorobni z rodzajem na winnice i jezioro Jałpug. Dalej wycieczka trwa w cechu przerobu winogrona, cechu rozlewu i cechu szampanacji. Po wycieczce gości zapraszają na salę degustacyjny w suterenach winorobni, gdzie ich czeka degustacja 7 mian win.
Obiad na „Villa Tinta” z autentycznych potraw. DOKŁADNIEJ TU
Przenosiny do hotelu „Besarabia”, zakwaterowanie w hotelu. Wolny czas. DOKŁADNIEJ TU
Dzień 3
Śniadanie, wykwaterowanie z hotelu.
Przenosiny do Izmaiłu.
Przeglądowa wycieczka po Izmaiłu: odwiedzanie starego miasta, Pokrowskiego soboru 19 wieku, spacer po nabrzeżu Dunaju, oglądanie zabytków, dioramy.
Przenosiny do winiarni „Vinaria” . Winiarnia „Vinaria” jest rozmieszczona w starej części miasta Izmaiłu i proponuje miejscowe bessarabskie wino z własnej niewielkiej rodzinnej winorobni, a także tradycyjną bessarabską kuchnię. Podczas degustacji 6 pozycji miejscowego bessarabskiego wina, przeprowadza się krótka wycieczka winiarnią. DOKŁADNIEJ TU
Odprawa na еко-fermu „Ślimaki Bessarabii”. SnailFarm zajmuje się hodowlą i zbytem najbardziej zażądanych w Europie śródziemnomorskich ślimaków – Helix Aspersa Muller. Gości czeka wycieczka po fermie i degustacja potraw z ślimakami. DOKŁADNIEJ TU
Odwiedzanie rodzinnej wytwórnie win „Kolonista” . „Kolonista” – to miejscowe wina premium klasy, które połączyły wielowiekowe tradycje z współczesnymi technologiami produkcji. Goście odwiedzą wycieczkę winnicami i wytwórnię win z klasyczną degustację 7 pozycji win.
Obiad z tradycyjnych potraw bałkańskiej kuchni w „Koloniście”. DOKŁADNIEJ TU
Wyjazd do bazy odpoczynku „Dunaj-Tataru”. Zakwaterowanie. Wolny czas. DOKŁADNIEJ TU
Dzień 4
Cruisna wycieczka na trzymaranie „Bessarabia” po Dunaju:
08: 00 – odprawa na trzymaranie „Bessarabia” na 0 km Dunaju. Furszet na pokładzie (warzywny gwint, bessarabska bryndza, rogaliki z szynką, chleb, wino)
11: 30 – przyjście na 0 km. Wylądowanie – spacer po nadbrzeżu, foto na pamięć blisko 0 km;
13.00 – przyjście na bazę odpoczynku na wyspie, piknik z juszką, winem, phyto herbatą. Oddzielnie talerz z rybą. Oddzielnie podaje się gorąca aromatna juszka. Do ich talerz z sałamurem – miejscowymi kolorystycznymi przyprawami, przeznaczonymi specjalnie dla juszki. Jakaż juszka bez degustacji. Lokalne indemyczne wino „Nowak” spróbuje otworzyć dla Państwa swój sekret – wino z truskawkowym smakiem!
14: 30 – wyjście z bazy odpoczynku w m. Wyłkowe na morski dworzec
15: 00 – przeglądowa piesza wycieczka po starej części (mostki i murowania) m. Wyłkowe.
16: 30 – powrót na bazę odpoczynku „Dunaj-Tataru”. Wolny czas.
Dzień 5
Śniadanie. Wyprowadzka z bazy odpoczynku.
Odprawa do bryndzarni „Kuba-Daleko” – bessarabski centrum Slow Food z własnym kozim gospodarstwem obok Wyłkowa. Degustacje odbywają się w domu-muzeum lipowańskiego (starego obrzędu) bytu. Turystów czeka niewielki ekskurs do historii Bessarabii, opowieść o gospodarstwie, wycieczka po bryndzarnie i degustacja miejscowej produkcji. DOKŁADNIEJ TU
Przenosiny do pierwszej w Ukrainie rodzinnej wytwórnie organicznych win „V.Petrov”, wycieczka po winnicach z opowieścią o historie miejscowości i stworzenie rodzinnej wytwórnie win, degustacja 6 rodzajów organicznych win.
Obiad na „V.Petrov” z tradycyjnych miejscowych potraw. DOKŁADNIEJ TU
Powrót do Odessy.

CENA – od 9.444 UAH* (przykładnie 1.453 PLN) z osoby (cena netto)

*Cena zależy od ilości osób w grupie, cen na usługi kontrahentów i pochodzi w każdym konkretnym wypadku oddzielnie
Cena zawiera: przejazd autokarem i trójmaranem, zakwaterowanie: nocleg (4 nocy), 3 śniadania, 4 obiady, furszet na pokładzie, 10 wycieczek na języku polskim, 8 degustacji, bilety wstępu, przyprowadzanie grupy na języku polskim, ubezpieczenie.
Cena nie zawiera: kolacje, przejazd z Polski do Odessy i wstecz, pamiątki, usługi polskiego organizatora wyjazdów turystycznych.
PROGRAM MOŻE BYĆ ZMIENIONY PO PRAGNIENIU ZLECENIODAWCY