SMAK UKRAIŃSKIEJ BESSARABII

DLA GRUP OD 7 OSÓB

Ukraińska Bessarabia – to gościnny i hojny kraj, gdzie bogactwo przyrodniczej i kulturalnej spuścizny połączyły się z prastarymi tradycjami winiarstwa i różnorodnością bessarabskiej kuchni . Poznajcie smak Bessarabii, spróbujcie potrawy miejscowej kuchni, zapoznajcie się z kulturą regionu, odczujcie życzliwość krajowców i odwiedźcie centrum etnograficznego i zielonego turyzmu.

Program tury:

Dzień 1
Spotkanie grupy przedstawicielami firmy, rozmieszczenie w komfortowym transporcie;
Wyjazd z Odessy do Bołgradu.
Przystanek w Tatarbunarach i lekkie śniadanie w restauracji miejscowej bułgarskiej kuchni „Sauvignon”.. DOKŁADNIEJ TU
Przyjazd do Bołgradu. Odwiedzanie mechany „Bałkański Jastja”. Podczas wycieczki po produkcji, którą prowadzi sam założyciel, – Sergij Rusiev, turyści mogą poznać się z procesem stworzenia mięsnych delicji i wziąć udział w jednym z etapów. Gości czeka ciekawa i poznawcza wycieczka, degustacja 8-10 rodzajów surowo suszonych produktów z winem, zrobionych po bałkańskich prastarych przepisach, degustacji przypraw i domowych likierów. DOKŁADNIEJ TU
Po degustacji, prawdziwy bułgarski stół świąteczny – obiad z tradycyjnych potraw: Kurban-kiufta, mięsiwa, przygotowane w obecności gości na skarie (grillu), bryndza owcza, lutienica (adżyka) własnego przygotowywania, tradycyjne bułgarskie domowe pieczywo od razu z pieca, wino, kwas czy kompot. Podczas obiadu goście dowiadują się o tradycyjnych bułgarskich potrawach, a także o właściwościach bułgarskiej kuchni.
Przenosiny na zakład „Bolgrad winery”. Za więcej niż 17 lat pracy, winiarze potrafili stworzyć naturalne wino wysokiej jakości, które jednoczy różnorodność winorośli i bogactwo winiarskich tradycji kraju. Zapoznamy się z pierwotnym winiarstwem i systemem kontroli jakości, odwiedzimy cech rozlewa wina do butelek i laboratorium. Po wycieczce gości czeka degustacja, poł słodkich i deserowych win wytrawnych. DOKŁADNIEJ TU
Wyjazd do bazy odpoczynku „Dunaj-Tataru”. Zakwaterowanie. Wolny czas. DOKŁADNIEJ TU
Dzień 2
Śniadanie. Wykwaterowanie z bazy odpoczynku.
Przyjście do centrum etnograficznego i zielonego turyzmu „Frumuszyka-Nowa”. Bezkresne stepy, rzadkie zwierze i rośliny, bogata kulturalno-historyczna spuścizna – całe to Frumuszyka-Nowa. Odpoczynek w takim miejscu stanie się prawdziwym prezentem dla duszy. DOKŁADNIEJ TU
Tu turystów czeka rozległy wycieczkowy program.
Obiad: potrawy, przygotowane po tradycyjnych przepisach Bessarabii
Rozmieszczenie w kompleksie „Frumuszyka-Nowa”. Wolny czas.
Dzień 3
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu.
Przenosiny w Szabo. Odwiedzanie Chateau Lacarin. DOKŁADNIEJ TU
Obiad w kompanii gospodarza Chateau – markiza Lacarin’а.
Przenosiny do centrum kultury wina „Шабо”, odwiedzania z wycieczką terytorium winorobnego kompleksu, produkcyjnych cechów, podziemnych winnic. Degustacja 6 mian win. Wycieczkowe programy są porywające i rozmaite. Tu wszystko dyszy historią, tu wszystko budzi natchnienie współczesnością. Wytrawni znawcy szlachetnych napojów, odwiedziwszy świetne prastare obiekty – dwóchsetletnie Królewski, Jerez’ny, dwukondygnacyjny sutereny, podziemne winne skarbce ta inne, Mają możliwość zapoznać się z historią wina i samoistną terroir’а Szabo. DOKŁADNIEJ TU
Powrót do Odessy.

CENA – od 6.700 UAH* (przykładnie 1.030 PLN) z osoby (cena netto)

*Cena zależy od ilości osób w grupie, cen na usługi kontrahentów i pochodzi w każdym konkretnym wypadku oddzielnie
Cena zawiera: przejazd autokarem i trójmaranem, zakwaterowanie: nocleg (4 nocy), 3 śniadania, 4 obiady, furszet na pokładzie, 10 wycieczek na języku polskim, 8 degustacji, bilety wstępu, przyprowadzanie grupy na języku polskim, ubezpieczenie.
Cena nie zawiera: kolacje, przejazd z Polski do Odessy i wstecz, pamiątki, usługi polskiego organizatora wyjazdów turystycznych.
PROGRAM MOŻE BYĆ ZMIENIONY PO PRAGNIENIU ZLECENIODAWCY