BOLGRAD WINERY. BOŁGRADSKA WINIARSKA FABRYKA

Historia wina Bołgrada bierze początek z pór 1900 roku, o czym świadczy zespół prastarego Bołgrada, do którego wyrafinowano wpisuje się Rządowy winny magazyn, który był jeden z najważniejszych miejskich przedsiębiorstw.
Urodzajny grunt ziem ziemianina Dawydowa, komersanta Wasiljewa ta in., były i dotąd są przyczółkiem dla hodowli różnych gatunków winogrona, wchodząc do podstawy stworzenia jednych z lepszych win Ukrainy.
W skład zakładu wchodziły duże gospodarstwa, na przykład, winny sowchoz imienia Suworowa, który był jeden z czołowych gospodarstw po uprawie winorośli nie tylko w Odeskim obwodzie, ale i w całej Ukrainie.
Chociaż historia stworzenia zakładu odchodzi do 1900 roku, uważa się, że samo przedsiębiorstwo pod nazwą „Białgorajem Винодельческий zakład” jest założone w 1945 roku, nakazem Ludowego Komisariatu Spożywczemu przemysłowi URRS od 28 kwietnia 1945.
Po zwycięstwie w Drugiej światowej wojnie, wskutek zwolnienia Radziecką Armią miasta Bołgrad od okupacji, byli pracownicy przedsiębiorstwa potrafili wrócić na pracę.
W nasz czas – ukraińskie przedsiębiorstwo, głównym rodzajem działalności którego jest produkcja i realizacja spirytualiów (wina, winiaki, wermuty, szampan i in.). Frma jest jedna z wybitnych operatorów winiarstwa Ukrainy, posiada handlowymi markami „Marelli”, „Bołgrad” (HM „Bołgrad”) i „Kardinał”, ma winnice w Bołgradskiem regionie Odeskiego obwodu na stokach pagórków wokół jeziora Jałpug i wzdłuż obronnych budów czasów Rzymskiego imperium – Trojanowego wału. Ten kraj prawdziwie jest bogaty tradycjami, kulturą obróbki winorośli. Za więcej niż 17 lat pracy na rynku, HM „Bołgrad” potrafiła sformować pełny cykl winiarstwa, nawiązać kontrolę produkcji i jakości na każdym etapie przerobu winogrona do wina.