Instytucja uprawy winorośli i wyrobu win im. W. Tairowa stworzony w 1905 r. jak doświadczone gospodarstwo „Winiarska stacja rosijanskich hodowców winorośli i winiarzów”. Inicjatorem jego stworzenia był redaktor pisma „Zwiastun winiarstwa”, entuzjasta rozwoju kultury uprawy winorośli – W. Tairow. Na początkowym etapie był wyposażaną niedużą sutereną, spakowana biblioteka. W okres z 1910 r. po 1912 r. nad brzegiem Suchego limanu było skończonym urządzeniem kompleksu budów stacji a także był założoną doświadczoną winnicą (3 ha) i zbudowana wałkowa pracownia. W 1931 r. stacja była reorganizowana w ukraiński naukowo-badawczą instytucję uprawy winorośli i wyrobu win. Do jego 100-letiju otwarty muzeum uprawy winorośli i wyrobu win, opowiadający o podstawowych naprawlenijach rozwoju ojczystej winiarskiej szkoły.
→Znajomość od NCN «IUWiWW im. W. Je. Tairowa» – najstarszym i znanym w świecie naukowo-badawczym centrum po uprawie winorośli i wyrobie win, zaczyna się z wycieczki, na której goście poznają z historią instytutu, odwiedzają muzeum historii uprawy winorośli i wyrobu win Ukrainy, założone w 2005 roku na 100-letni jubileusz instytutu, pięknym dendroparkem, który otacza jego główny korpus.
→Następnie goście przechodzą w podziemną galerię, gdzie, zmieniwszy blask słońca na chłodny półmrok sutereny, poznają ze starą kolekcją win.

→Z winionej sutereny po gwintowych schodach goście podnoszą się do degustacyjnej sali, gdzie nim czeka zapozna się z elitarnymi, oryginalnymi znaczkami win, stworzonych przez natchnioną pracę pracowników instytutu i skonsolidowanych marką «Tairowskie wina».

Na degustacji gościom nadają się 14 wzorców ekskluzywnych win, które nie spotykają się w handlowej sieci, od stołowych do deserowych. Liniał tych win odpowiada całym głównym typom win świata:
- Wino markowe stołowe suche białe «Zagriej»,
- Wino markowe stołowe suche białe «Bursztyn Tairowski» (typu kachetyjskiego),
- Wino markowe stołowe suche białe «Tairowskie białe»,
- Wino markowe stołowe suche czerwone «Rubin Tairowski»,
- Wino markowe stołowe suche czerwone «Tairowskie czerwone»,
- Wino pospolite stołowe półsuche białe «Złota brama»,
- Wino pospolite stołowe półsłodkie białe «Duża fontanna»,
- Wino pospolite stołowe półsłodkie czerwone «Scytyjskie»,
- Wino wzmocnione białe suche «Tyra – 2500» (typu madery),
- Wino markowe mocne białe «Chadżybiej» (typu marsały),
- Wino markowe deserowe likierowe białe «Stara szalanda» (typu malagi),
- Wino markowe deserowe słodkie białe «Muskat Tairowski»,
- Wino markowe deserowe likierowe białe «Owidiusz» (typu tokaju),
- Wino markowe deserowe likierowe czerwone «Tairowskie carskie» (typu kagora).
Proponowany na degustacji wina – wynik pracy uczenych-winiarzów centrum naukowego. Te wina dostali tylko w ciągu ostatnich 5 lat bardziej 50 złotych i srebrnych medali na różnych konkursach międzynarodowych, Europejski znak jakości w m. Brukseli, Międzynarodowy znak jakości «Najwyższa próba», certyfikat zgodności «100% naturalny», a także zostali zaznaczeni przez mnóstwo innych nagród. Na degustacji oferuje się standardowa zakąska: ser, krakers, orzeszki. A także jest możliwością zamówienia zimnych i gorących zakąsek, podstawowych potraw. W sezon sprzątania winorośli (lipiec – wrzesień) wytwórcy win instytutu gotowe zaproponować degustację świeżej winorośli – kolekcje lepszych gatunków selekcji Instytucji.

→W zawarciu degustacji pragnącym zapewniają możliwość zamówienia obiadu albo kolacji w miejscowej restauracji (zamówienie dostarcza się do degustacyjnej sali) z wykorzystaniem potraw odeskiej kuchni.
