MUZEUM SPRAWY KONIAKU SZUSTOWA. ODESSA

Muzeum sprawy koniaku Szustowa rozmieszczony w części historycznej Odessy — w starych piwnicach Odeskiej fabryki koniaku. Zapraszamy zapoznać się z jednym z największych Domów koniaku Ukrainy, gdzie doświadczeni specjaliści wyświęcą w tajemnicę stworzenia szlachetnego napoju i pomogą pojąć naukę jego degustacji. Tu można odbędzieć niezapomnianą podróż w czasie i dotknąć się «dolinie aniołów» przy pójściu wydziałów wyrobienia i kupażuwania spirytusów koniaku. Tu otworzy się zasłonę tajemnicy urodzenia koniaku i podzielą się do teraz nieznanymi historijami Starej Odesy.


DEGUSTACJI:


DEGUSTACJA „WYŻSZOŚĆ DĘBU”

Czas trwania wycieczki z degustacją – 1,5 godziny.

4 lepszych od koniaków.
Złote medale, zwycięstwa nad francuskimi koniakami w „niewidomych” degustacyjach.

 koniak Odesa
11 lat wyrobienia, z dodawaniem 20-letnich spirytusów;
 koniak Kijów
15 lat wyrobienia, z dodawaniem 25-letnich spirytusów;
 koniak Złoty Diuk
37 lat wyrobienia, z dodatkowym odpoczynkiem kupaża;
 koniak Szustow N. L.
ponad 40 lat starzenia w Lemuzeńskim dębie, z dodawaniem starych, własnych Odeskich spirytusów 1966, 1969, 1970 – ch lat.

DEGUSTACJA „JESTEM KOLEKCJONEREM”

Czas trwania wycieczki z degustacją – 1,5 godzin

 Koniak Mewa Discovery „Piraci i ich skarby”
Seria z 99 nomiernych butelek. Koniak, podróżujący na jachcie „Sofia”;
 Koniak Odesa „Wielkie wynalazki”
Seria z 75 nomiernych butelek, wytrzymanych w Lemuzeńskim dębie;
 Koniak Odesa „Legendarni wynalazcy”
Wytrzymany w beczce z pod włoskiego wina Gaja Barolo;
 Koniak Złoty Diuk „Szato Muton Rothschild”
Seria z 221 butelki. Leżakował w beczce z pod wina Szato Muton Rothschild.


DEGUSTACJA „WYSOKOMARKOWE KONIAKI”

Czas trwania wycieczki z degustacją – 1,5 godziny

 koniak Mewa
6 lat wyrobienia, z dodawaniem spirytusów 10-letniego wyrobienia;
 koniak Jubileuszowy
10 lat wyrobienia, z dodawaniem spirytusów 15-letniego wyrobienia;
 koniak Odesa
11 lat wyrobienia, z dodawaniem spirytusów 20-letniego wyrobienia;
 koniak Złoty Diuk
20 lat wyrobienia, z dodatkowym odpoczynkiem kupaża w 14 lat.


DEGUSTACJA „WIKLINA I MIEDŹ”

Czas trwania wycieczki z degustacją – 1,5 godziny

 Koniak Szustow 3*
3 lata wyrobienia;
 Koniak Szustow 5*
5 lat wyrobienia z dodawaniem spirytusów 8-letniego wyrobienia;
 Koniak Arkadija
Ponad ośmiu lat starzenia w Węgierskim dębie, z dodawaniem spirytusów 12-letniego wyrobienia;
 Koniak Odessa
Ponad jedenastu lat starzenia w karpackim dębie, z dodawaniem spirytusów 20-letniego wyrobienia


UPOMINKOWY CERTYFIKAT „METR DE SZE”*
Nowy projekt Muzeum sprawy koniaku Szustowa
degustacja-performance – stój się «Metr de Sze»*

*«Metr de Sze » (mistrz piwnicy) – główny
człowiek w domu koniaku, który kupażyruię
(miesza) spirytusy koniaku różnych
wieków dla osiągania harmonijnego smaku
i aromatu.

Tylko w Muzeum sprawy koniaku Szustowa można skupażuwać (pomieszać) pod względem smaku goszcząc koniak różnego wieku i otrzymać własny, idealny kupaż. Otrzymawszy wzory spirytusów koniaku od 6 do 34 lat trzeba spróbować ich zmieszać, że wyszedłby idealny kupaż, który można zabierać ze sobą. A uż w domu przeprowadzić nieprawdopodobną degustację dla przyjaciołów, jedynego w świecie koniaku po własniej recepcie. Stworzony koniak rozlewa się do butelki objętością 0,25 l. z etykietką, którą podpisujeć się osobiście autorzem.