Bezkresne winnice, ciepły stepowy wiatr i zazwyczaj lepsze besarabskie wina! Eno turystyka, to nie tylko château Bordeaux, to i odpoczynek w ukraińskiej Besarabii nad jeziorem Jałpug. Od winorośli do hartu ducha w dębowych beczkach i zakorkowywania butelek – doświadczeni winiarze i enologysci zostaną przewodnikami w porywającej podróży do świata win.

Wytwórnia win wchodzi do Drogi win i smaku Ukraińskiej Besarabii : więcej 50 lokacji gotowe otworzyć dla każdego swoją prawdziwą porywającą Besarabię. Ta trasa połączy lokalne turystyczne i gastronomiczne zakłady od Odessy do Izmaiła: będzie możliwość odwiedzić różne wytwórni win, zdegustować miejscowe wina, pobyć na produkcji miejscowych delicji i w restauracjach z tradycyjną kuchnią – tylko na rzetelnie odebranych lokacjach z wysokim poziomem serwu.


Na Państwo czeka szczególna „pionowa” degustacja. Jaskrawym początkiem wizyty stanie się degustacja igrzystego Tintarella na dachu wytwórni win do ciepłej pory roku, a do zimnego rozpoczniemy z kielicha ciepłego grzanego wina. Panorama jeziora Jałpug z jednej strony, z inną też winnice, wino z których podchodzi do dowolnej pogody, – to rzeczywiście warto zobaczyć.
Schodzimy do wytwórni win i się poznajemy z technologicznym procesem przerobu winogrona, produkcją i rozlewem cichych i igrzystych win.
A teraz, do praktyki! Przemieszczamy się na salę degustacyjny do winnego lochu. Na przodzie niełatwe zadanie – ocenić 7 pozycji win :
igrzyste suche Tintarella Brut i półsłodkie Tintarella Bon Charme;
unikalne białe gatunkowe wina wytrawne Villa Tinta : Sucholimanskie czy Irszai Oliver;
czerwienne gatunkowe wina wytrawne Villa Tinta : Marło, Cabernet albo Odeski czarny z jednoimiennego autochtonicznego gatunku;
półsłodkie białe Tinta Muscato czy różowe Tinta Roze.
Do napojów podają się degustacyjne sneck’i: jabłka, ser, krakersy. A na koniec degustacji Państwo potrafią spróbować miejscowych specyalitety: kawarma – tradycyjne besarabska zimna potrawa z duszonej we własnym sokowi baraniny z przyprawami, i milina, ona że banica, – bułgarski liściowy placek z serem i bryndzą. Za ludowym przesądem, oprócz wszystkich ingredientów do jej kładzie się cząsteczka duszy, wtedy milina staje się zwłaszcza smaczną.
Na terytorium wytwórni win jest rozmieszczony firmowy sklep, w którym można nabyć ciche i igrzyste wina naszej produkcji, a także zdegustować inne wzorce naszej produkcji bezpośrednio w sklepie.
Za pragnieniem, zawczasu dodatkowo można zamówić:
degustacyjny set na własny wybór
wycieczkę na nasze winnice do jeziora Jałpug
pełnowartościowy obiad czy kolacja z autentycznych potraw.

