W.PETROW. RODZINNA WYTWÓRNIA ORGANICZNYCH WIN

Rodzinna wytwórnia organicznych win „V.Petrov” znajduje się w centrum Ukraińskiej Besarabii i specjalizuje się na produkcji naturalnych win odpowiednio do międzynarodowego certyfikata Organic Standard Ltd. Winnice placem 76 hа założyła w pobliżu wsi Ruczaj fermerska rodzina Walerija i Swietłany Petrowych. Podczas uprawy winorośli oni wykorzystują tylko specjalne biopreparaty, które są zaniesione do organicznego rejestru. W gotową produkcję nie dodają siarkawe anhydryde i stabilizatory.
Wytwórnia win czyni białe i czerwienne pospolite wina, a także trzy rodzaje grappy: silver (oczyszczona srebrem), red (doprowadzona na winnej kostce), gold (wytrzymana w dębowej beczce).

Wycieczki i winne degustacje przeprowadzają się prosto na winnicach. Zwiedzających czekają niewiarogodne pejzaże winnic, a także jezioro z łabędziami. Na terytorium lokacji znajduje się scytyjski kurhan dawnych czasów, na którym można odseparować się w altanie. Również jest przeglądowy placyk, skąd widać najbliższe wsi i cerkwie. Można pospacerować po terytorium winnic na wycieczkowym wózku czy dzierżawić rower i pojechać do winnic na samodzielny piknik. Degustacje przeprowadzają się na terytorium winnic z historią pochodzenia. Na degustacjach mogą być przedstawione:
– Białe suche „Rkaceteli”
– Białe suche „Szardone”
– Białe stołowe suche „Perła”
– Czerwienny suchy „Cabernet”
– Czerwienne suche „Marło”
– Białe stołowe półsłodkie „Diana”
– Czerwienne półsłodkie „Cabernet-Marło”
– Białe deserowe „Muskat”
– Białe Deserowe „Traminer”
– Czerwienne deserowe „Wino Gospodarza”
Poza tym, jest możliwość zbierać własnoręcznie jadalne winogrono, cisnąć winogrono odnóżami, zrobić swoje własne wino, powozić się na bryczce (z 21 sierpnia po 10 października).